Weirdmakers
Image default
Eten en drinken

Midden-Oosterse Geroosterde Aardappelen

Deze geroosterde aardappelen in Midden-Oosterse stijl worden gemengd met olijfolie en een unieke speciale kruidenmix gemaakt met komijn, koriander, chilivlokken, tijm, nigella en sumak. Deze unieke melange is een welkome afwisseling van de gebruikelijke aardappelen uit de oven. Een garnering van vers gehakte koriander of peterselie geeft nog meer kleur en maakt de smaak helderder. Soms vind ik het leuk om een scheutje citroensap toe te voegen, maar dit is volledig optioneel.

Deze aardappelen vormden een perfect veganistisch of vegetarisch bijgerecht om naast je gegrilde groenten of je favoriete eiwit naar keuze te serveren. Of ga je gang en geniet ervan zoals ik dat graag doe, samen met een simpele groene salade of een gemasseerde boerenkoolsalade.

Wat voor soort aardappelen zijn het beste om in de oven te braden?

Je kunt alle soorten aardappelen gebruiken om te braden. Ze smaken allemaal heerlijk. Wasachtige of meestal vastkokende aardappelen zijn het beste. Linda, Belana en Frieslander… Er zijn zoveel verschillende soorten, maar dit zijn er drie die ik vaak in mijn keuken gebruik. En als je niet van plan bent de aardappel te schillen, dan wil je zeker aardappelen met een dunne schil.

Als je iets anders wilt proberen dan je gewone geroosterde aardappelen, probeer dan zeker dit eenvoudige recept in Midden-Oosterse stijl eens!

Recept

Een eenvoudig recept voor in de oven geroosterde aardappelen met een mix van kruiden uit het Midden-Oosten. Een smakelijk bijgerecht dat van nature veganistisch en glutenvrij is.

Ingrediënten

Voor de gebakken aardappelen:

  • 1,3 kg vastkokende aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden (ca. 3 cm)
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de kruidenmix:

  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel gedroogde rode chilivlokken
  • 1/2 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel zeezout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/2 theelepel zwarte komijnzaad (nigella)
  • 1/2 theelepel sumak

Serveren:

  • Gehakte koriander (of platte peterselie)
  • Gehakte partjes citroen (optioneel)

Methode

  • Verwarm de oven voor op 220 °C / 220 °C en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een kleine kom de kruiden tot ze goed gecombineerd zijn.
  • Meng in een grote kom de aardappelen met de olijfolie en de kruidenmix tot de aardappelen gelijkmatig bedekt zijn (of je kunt dit direct op de bakplaat doen).
  • Leg de aardappelen op de bakplaat en verdeel ze in een gelijkmatige laag zonder ze te verdringen. Aardappelen roosteren het beste als er wat ruimte tussen zit, anders gaan ze stomen.
  • Schuif in de oven en rooster 30 tot 35 minuten, of tot de aardappelen goudbruin zijn, roer halverwege de kooktijd een keer om.
  • Meng voor het opdienen met verse kruiden en breng indien nodig opnieuw op smaak met zout en peper. Serveer met partjes citroen voor iedereen die graag een beetje extra pit geeft! Genieten van!

Opmerking:

U kunt deze vastkokende aardappelen bij Aardappelshop online bestellen, aangezien zij deze producten rechtstreeks van de boeren leveren zodat de versheid van de producten gegarandeerd is.